Sunday, March 25, 2012

refliksi pada sebuah kematian

 “Tiap-tiap jiwa (yang bernyawa) akan merasakan kematian.” (Qs. Ali ‘Imrân [3]: 185).

Ramai org yg takut mati, ttp tidak ramai org yg sanggup "bersedia" utk menghadapinya. Nampak sedikit contradic disitu. Seakan2 mereka tidak menyakini hakikat "kematian" sekali pun kes2 kematian byk tercatat diakhbar2. Sungguh memelikkan..


Mati. Dia seperti perompak dan pencuri: dimana dtgnya tanpa kaki serta perampas tanpa tangan. Dtg tanpa "pengetuk pintu" juga secara tiba2. Namun, tiada sesiapa yg mampun menghalangnya. Dia pasti dtg tanpa lewat sesaat atau awal sesaat.


Hari ini aku mendapat berita kematian seorang adik kpd ukhti di sini. Alhamdulillah, sudah selesai kami laksanakan solat jenazah ghaib serta bacaan yasin yg tujuan nya tidak lain, utk peringatan buat jemaah yg hadir terutamanya diri sendiri ini..


Baru berumur 16 tahun. Menunjukkan maut boleh dtg pada bila2 masa, tidak kira tua ataupun muda. Sudahkah kita merefleksi diri, mengambil ibrah atas sebuah kematian itu?


1) sebuah kematian menunjukkan betapa hebatnya kebesaran Allah. Dari setinggi2 darjat org yg beriman sehingga serendah2 darjat musuh2 Allah. Semua menghadapi kematian. Sepandai2 manusia yg mencipta perlbagai umabt utk mengelak kematian, masih tidak mampu menangani kuasa Allah. Kita kn sedar, kita adalah hambaNya


2)Manusia xperlu ego. Tidak perlu megah dihadapan manusia lain. Tdak boleh beranggapan boleh survive sorang2 kt atas muka bumi Allah. Tidak mahu ber"mua'yasyah" dengan masyarakat. kerana hakikatnya, apabila kite mati, kite akan mengharapkan "belas ihsan" dari masyakarat utk menguruskan jenazah kite. itulah hakikat kite, manusia yg serba-serbi.


3) keinsafan perlu hadir dalam hati, utk menilai sejauh mane amal kite kpd Allah. Sudahkah kite menjadi hamba yg terbaik utkNya.? sudahkah kite "ilah" secara total kpdNya? Kite perlu sedar hakikat kite, yg akhirnya akan pulang kpdNya semula.


Nilai lah semula diri kite same2. Moga Allah pilih hati kite utk sentiase ikhlas utkNya..


ya Allah, bantulah aku. berilah kekuatan kpdku..

No comments: