Sunday, April 22, 2012

Antara Manfaat & Mudharat

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar!

Sudah sekian lama, sy terlarut dalam kesibukan penguruskan GIG (Gorky intervasity Games) dan alhamdulillah Allah masih lagi memberi nyawa utk menulis. Akhir2 ini byk sgt perkara yang berlaku, melibatkan "kompromi" dgn perkara batil. Astagfirullah, amatlah terhimpit n tersepit dalam suasana masyarakat "majmuk" yang majoritynya masih tidak sedar "cahaya" islam itu. Dek kerana itu, sy beranggapan inilah (kehidupan masyarakat majmuk) menjadi punca mengapa haraki dakwi n tarbawi di Malaysia agak mandom (slow) jika dibandingkan di Indonesia yg kini sudah mencapai ke peringkat politik negara. Sekali pun, Malaysia telah menerima tempias DnT yang lagi awal berbanding dgn indonesia. Byk perkara yang perlu dimuhasabahkan bersama2..

Ada satu kaedah fiqih yg berbunyi:

إَنَّ دَفْعَ الْمَفَاسِدِ مُقَدَّمٌ عَلَى جَلْبِ الْمَصَالِحِ
"Sesungguhnya, menghindari kerusakan, harus didahulukan dibanding mengambil manfaat.”

Kaedah ini diguna pakai seandainya kite terhimpit diantara 2 pilihan sama ada memilih antara manfaat atau mudharat. Perkara ini juga turut dibahaskan dalah fiqh muazzanat (fiqh pemilihan). Ye, manusia mmg slalu berada dalam keadaan yg memerlukan kite utk membuat pilihan. Dalam keadaan ini, kite perlu meminbang balik, adakah mudharat lebih byk dari manfaat atau pun sebaliknya. Disinilah letaknya keperluan rasional manusia (akal). Islam itu indah, kekuatan wahyu n rasional akal digunakan dalam menentukan keputusan.
Contoh mudah yg boleh diambil menerusi kaedah ini, adalah perihal rokok.. Rokok mempunyai mudharat yang lebih besar berbanding manfaat yang diberi. Justeru, menerusi kaedah ini kite diwajibkan untuk mengelakkan mudharat tersebut.

Bumi Nizhny baru sahaja melepasi satu mehnah suasana. Bermacam2 perkara yg telah berlaku sewaktu berlangsungnya "Gorky Intervasity Games (GIG)". Namun, sy juga mengakui memori itu juga sarat dgn perkara2 manis.. Alhamdulillah, berakhirnya temasya ini sy sudah mampu menarik nafas lega. Byk perkara tarbiyah yg tertangguh. Tarbiyah terhadap diri sendiri pun kadangkala terabai.. astagfirulah..

Alhamdulillah, sy diberikan kesempatan utk ber"muayasyah" bersama ikhwah2. Itu sudah cukup menyuntik himmah dalam diri utk terus menurusi jalan tarbiyah ini. Moga Allah berikan kekuatan utk meneruskan kehidupan bergelar daie.

No comments: