Saturday, January 10, 2015

IMAN senipis kulit bawang!

Sifat IMAN- menaik & menurun! itulah fitrah iman yg telah Allah tetapkn sebagai satu sunatullah kpd manusia.

IMAN itu MENAIK saat kite byk melakukan amal kebaikan, sedangkan IMAN itu MENURUN bile kite dekat dgn maksiat. it is very simple right. Yes, secara theorinye. But in reality it is very difficult to do it.

Saat iman itu menaik lah, kite begitu teruja utk membaca quran, qiamulail, melakukan solat sunat dan pelbagai lagi sehingga seakan2 dunia hilang dari pandangan kite, sehingga berlapar pun kite sanggup.

Namun, apabila kite diuji dgn perkara2 maksiat.. waktu itu kite leka dan hilang pertimbangan antara wahyu dan nafsu. disinilah kite benar2 diuji, bile kite berlebih2an dalam bermuka buku, berlebih2an dalam bermain games dan sebagainye. itulah nafsu yg selalu membolak balikkn hati kite.

kite kadang2 hairan, knp masih ada manusia yg melakukan perbuatan sumbang (berzina, hubungan sejenis dan sebagainya). Tidak ada otakkan mereka ni? sehinggakan yg menjadi magsa adalah nenek2 bongkok tiga.. "manusia2 tu" tak ada taste ke?

itu lah kepelikan yg ada pada nafsu.! everuthing can happen bile ia melibatkan nafsu. perkara2 luar norma/tabii manusia boleh berlaku sekiranya nfsu itu dijadikan ikutan. jAdi, kite sepatutnya perlu berusaha menundukkan nafsu kite supaya patuh kpd syariat. Kite buat sesuatu perlara bukan kerana kehendak, ttp kite buat apa yg Allah nak.

Sungguh syurga itu tiket untuk masuk kedalamnya tidak murah. hny yg istimewa sahaja yg mampu utk masuk ke dalamnya dgn izinNya. maka batu asas untuk untuk permulaan dgn cara kite melepaskan kepentingan peribadi dgn menundukkan tipu daya nafsu spy tidak bermaharaja lela dalam diri kite.

"katakanlah (wahai Muhammad): "wahai hamba2Ku yg telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan2 maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa. Sesungguhnya Dia juga yg Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani"

39:53

Melalui ayat diatas, Allah sentiasa memberikn harapan utk hamba2nya yg selalu terlupa n terleka dgn dunia. krn Allah itu bersifat pemaaf, Dia lebih mengetahui perihal manusia yg kerap melakukan dosa. Justeru jgn lah kite cepat down dan lari dari melakukan kerja2 kebaikan setelah melakukan dosa dgn mengatakan "aku tidak layak!". Sedangkn Allah telah membuka pintu rahmat yg seluas2 kpd hambanya utk kembali taat kepadaNya

Mmg! tatkala melakukan dosa, kite tidak akan mengingati Allah. Kalo ingat Allah pasti kite x melakukan dosa ye kn?

jadi Allah berfirman, setelah melakukan dosa maka kembalilah kepada Allah dgn segera dgn memohon ampun dh maaf kpdNya. Namun bukan bermaksud kite boleh melakukan maksiat dgn sengaja, then kite kembali kpd Allah. 

Tp, disaat2 kite mula tergelincir tanpa disedari pada kadar kite berusaha berjaga2. pada saat itu kite perlu kembali segera kpd Allah. Berhati2 lah krn syaitan itu akan sentiasa berusaha menyesatkn manusia!


**best juga tadabur ayat surah az-zumar disini: http://hakimhalim.blogspot.com/2012/07/janganlah-kamu-berputus-asa-dengan.html

No comments: