Friday, August 26, 2011

Hidup: satu perjuangan

"dan sungguh, Kami benar2 akan menguji kamu sehingga kami mengetahui org2 yg benar2 berjihad dan bersabar di antara kamu, dan akan Kami uji perihal kamu" 
(47:310)

Kehidupan adalah satu perjuangan. Perjuangan yg akan menjadi penentu kejayaan atau kegagalan dalam erti kehidupan yg hakiki. Bile dikatakan perjuangan, perkara asas yg dituntut adalah mujahadah atas segala kepayahan dalam kehidupan. In a simple words, kehidupan adalah cabaran. Berhati-hatilah, andai kite gagal merasakan cabaran dalam hidup atas dasar masih tidak lagi diberikan ujian olehNya kerana dimata Allah darjat kesolehan kite masih lagi rendah disisiNya. 


Seseorang yg beriman tidak akan lari utk berhadapan dgn masalah. Sekali pun masalah yg dihadapi itu amat perit utk dihadapi.. Tp, ingatlah ayat Allah pada ayat yg terakhir dalam surah al-baqarah "Allah tidak membanai seseorang sesuai dgn kemampuannya" (2:286).. Makin besar beban yg dihadapi, lagi tinggi martabat di sisi Allah. Bermakna Allah sudah sedar kehadiran kite dalam mencari redhaNya.


Moga Allah beri kite ilham dan kekuatan menghadapi liku2 hidup ini..


Ameen

No comments: